Szállás Balatonfüred, szállásfoglalás, programok, látnivalók egy helyen.

útiterveim Belépés
Hétvégére
Következő nyaralásra
Egyszer megnézném

Magyarország » Veszprém megye » Balatonfüred  

Kossuth Lajos forrás (Kútház)

  • Kossuth Lajos forrás (Kútház), Balatonfüred

Elérhetőségi adatok
Balatonfüred, Gyógy-tér
  Szállásfoglalás a környéken »
Ismeri a szolgáltatást?
Írjon értékelést

A balatonfüredi Szívkórház előtt, a parkban található forrás fölé egy csodálatos, egész építményt emeltek. A környéken több forrás is található, amelyekből gyógyvíz csordogál. Közös jellemzőjük a nagyon magas vastartalom, ezáltal jellegzetes az ízük, illetve az, hogy a helyiek üvegekben, kannákban hordják el belőlük a vizet.

Balatonfüred központjában, reformkori városrészében, a Gyógy-téren áll a Kossuth Lajos-forrás. Fölötte 12 oszlop által tartott tető díszlik, ez maga a kútház. A műemléki jegyzékben ennyi olvasható róla: "Ivócsarnok, klasszicista. A műemlék kútházat tervezte és építette Lechner Mátyás 1800-ban, átépíttette Fruman Antal 1852-ben.

I. Ferenc József császár-király 1852-ben látogatta meg először Füredet. Akkor "a hódoló tisztelet megnyilvánulásaként" róla neveztette el a tihanyi apátság a kutat. 1952-ben a Veszprém Megyei Idegenforgalmi Hivatal ajánlására Kossuth Lajosról nevezték el a kutat, mely nevet ma is őrzi.

A füredi víz jelentős ásványi anyag tartalmú, jellege szerint kalcium- és magnézium- hidrogén-karbonátos, szulfátos típusú, jelentős szabad széndioxid tartalmú (un. savanyúvíz), amely ivásra és fürdővízként történő felhasználásra ásványvíznek minősíthető.

Az Országos Gyógyhelyi és Gyógyfürdőügyi Főigazgatóság 2001 júliusában a füredi savanyúvizet - mindhárom mélyfúrású kút esetében - "elismert, természetes ásványvíznek" minősítette.

Értékelések  Írjon értékelést

Nézz körül máshol is

 
Ez az oldal cookie-kat használ, hogy biztosítsa a legjobb felhasználói élményt. Rendben